Okt. 2024 | Open Banking & Innovation |

Open banking er en ny måde at dele finansielle data på mellem banker og tredjepartsvirksomheder. Det gør det muligt for tredjepartsvirksomheder at udvikle nye innovative finansielle produkter og tjenester, der kan give kunderne mere kontrol over deres penge og en bedre oplevelse.

I Danmark blev open banking indført i 2018, og der er nu over 100 tredjepartsvirksomheder, der har registreret sig hos Finanstilsynet. Disse virksomheder tilbyder en bred vifte af produkter og tjenester, herunder: Budgettering og overblik over finanser, personlig økonomistyring, investeringer, lån og kreditter samt forsikring

Open banking fungerer ved hjælp af en række standardiserede API’er (Application Programming Interfaces). Disse API’er gør det muligt for tredjepartsvirksomheder at få adgang til kundernes finansielle data fra deres banker. Kunden giver først tilladelse til, at tredjepartsvirksomheden får adgang til deres data. Derefter kan tredjepartsvirksomheden bruge disse data til at give kunden nye produkter og tjenester. Open banking er en win-win-situation for både kunder og banker. For kunderne giver open banking mulighed for at få en mere personlig og skræddersyet finansiel oplevelse. For bankerne giver open banking mulighed for at nå nye kunder og tilbyde nye produkter og tjenester.

Open banking er stadig i sin spæde fase, men det har potentiale til at revolutionere den finansielle sektor. Det giver kunderne mere kontrol over deres penge og en bedre oplevelse, og det giver bankerne mulighed for at nå nye kunder og tilbyde nye produkter og tjenester. Open banking er en ny og spændende udvikling, der har potentiale til at gøre den finansielle sektor mere transparent, mere konkurrencedygtig og mere kundevenlig.

Hvad er fordelene ved open banking?

Open banking kan have en række potentielle fordele for både privatkunder og finansielle institutioner. For privatkunder betyder open banking, at de får mere kontrol over deres penge og samtidig opnår et bedre overblik over deres finanser. Dette giver dem mulighed for at drage fordel af nye innovative produkter og tjenester, der kan gøre deres økonomiske hverdag lettere og mere overskuelig. Desuden vil de opleve en forbedret kundeoplevelse, da tjenesterne bliver mere skræddersyede til deres behov.

For banker og andre finansielle institutioner åbner open banking op for muligheden for at tiltrække nye kunder og udvikle nye produkter og tjenester. Dette kan styrke deres konkurrenceevne i en hastigt udviklende branche. Samtidig vil den forbedrede kundeoplevelse, som open banking medfører, gøre det lettere for bankerne at fastholde deres eksisterende kunder og udvide deres forretningsområder.

Hvordan fungerer open banking?

Open banking fungerer ved hjælp af en række standardiserede API’er (Application Programming Interfaces). Disse API’er gør det muligt for tredjepartsvirksomheder at få adgang til kundernes finansielle data fra deres banker. Kunden giver først tilladelse til, at tredjepartsvirksomheden får adgang til deres data. Derefter kan tredjepartsvirksomheden bruge disse data til at give kunden nye produkter og tjenester.

Hvordan gør du betalingsdata til værdifulde indsigter? Det kan du blive klogere på i denne video

Hvad er fremtiden for open banking?

Open banking er stadig i sin spæde fase, men det har potentiale til at revolutionere den finansielle sektor. Det giver kunderne mere kontrol over deres penge og en bedre oplevelse, og det giver bankerne mulighed for at nå nye kunder og tilbyde nye produkter og tjenester.

I Danmark er open banking stadig i sin indledende fase, men der er et stigende antal tredjepartsvirksomheder, der udvikler nye produkter og tjenester baseret på open banking. I de kommende år vil vi sandsynligvis se en stigning i antallet af open banking-baserede produkter og tjenester, og open banking vil få en større indflydelse på den finansielle sektor.

Experian og Open Banking

Kategorisering af transaktionsdata kan skabe værdi dine kreditmodeller. Én af nøgletendenserne vi ser hos kreditgivere er, at de ønsker større mængde automatisering i deres kreditbeslutninger, og at forbedre præcisionen i deres kreditmodeller. Hos Experian mener vi, at transaktionsdata kan spille en afgørende rolle i at lykkes med dette.

Transaktionsdata gør det nemlig muligt for dig at få et unikt indblik i dine kunders nuværende økonomi. Denne viden kan omsættes i modeller, der kan fortælle dig hvilke sager, der bør have en vis manuel behandling og hvilke, der med stor sikkerhed kan siges ja eller nej til.

Experian  har udviklet en platform, som ved hjælp af machine learning og AI er i stand til automatisk at genkende og kategorisere transaktionsdata.  På den måde kan finansielle institutioner, herunder banker, kategorisere forskellige typer indtægter og udgifter på deres kunder. Dette giver et stærkere beslutningsgrundlag ved eksempelvis kreditbeslutninger.

Læs mere om Open Banking her og bliv klogere på hvordan transaktionsdata kan være nøglen til 20% forhøjelse af automatisering i jeres kreditbeslutninger.