Sep. 2024 | Nyheder |

Experians analyse viser, at efter flere års tilbagegang er iværksætteriet endelig steget i andet kvartal af 2024. Dog er der betydelige forskelle i antallet af iværksættere på tværs af regioner og kommuner. Nedenfor kan du se, hvordan din kommune har klaret sig.

I de seneste år er der blevet stiftet færre og færre virksomheder kvartal efter kvartal i Danmark, viser vores nyeste tal. I andet kvartal af 2024 vendte tendensen, og 6.815 nye virksomheder blev stiftet, hvilket repræsenterer en stigning på næsten seks procent sammenlignet med andet kvartal af 2023.

Kigger man på de enkelte kommuner og regioner, er det dog forskelligt, hvor meget de bidrager til den positive udvikling på landsplan.

Gentofte Kommune er den kommune, der klarer det bedst og har den største koncentration af iværksættere. I Gentofte Kommune er der i andet kvartal af 2024 blevet oprettet 176 nye selskaber, hvilket svarer til, at 3 ud af 1.000 indbyggere er sprunget ud som iværksættere.

Bo Rasmussen, der er direktør hos Experian, er ikke overrasket over, at Gentofte Kommune endnu engang indtager førstepladsen:

– Gentofte Kommune er en af landets rigeste kommuner, og vi ser ofte en klar sammenhæng mellem økonomisk velstand i den enkelte kommune og antallet af nyetablerede virksomheder.

Regionernes kamp om iværksætterne

Region Hovedstaden fortsætter med at være den region, der har allerflest iværksættere. Med undtagelse af to kommuner er de 17 mest entreprenante kommuner i Danmark alle placeret i hovedstadsregionen. I iværksætteriets danske top-5 er: Gentofte, Hørsholm, Rudersdal, Allerød og København.

Ifølge Bo Rasmussen er det ikke overraskende, at de københavnske kommuner placerer sig i toppen af listen:

– Det er et mønster, der har tegnet sig i mange år, og som skyldes de forholdsvis gunstige betingelser, der er for iværksætteri i Region Hovedstaden. Blandt andet bliver der oprettet en del nye virksomheder inden for servicefagene – især i detail og restaurationer, forklarer han.

Nederst på listen finder du kommunerne Læsø, Lolland, Kerteminde, Bornholm og helt i bunden Assens i Region Syddanmark, hvor der er etableret 0,55 virksomheder per 1.000 indbyggere.

Generelt er Region Syddanmark den mindst entreprenante af landets fem regioner. Kolding Kommune er den højest placerede syddanske kommune på en 30. plads, mens de øvrige syddanske kommuner ligger en del længere nede.

Kommunerne i Region Midtjylland, Sjælland og Nordjylland er spredt lidt mere jævnt i forhold til iværksætteraktivitet. I landets næststørste by er der 1,7 aarhusianere ud af 1.000, der har fået et CVR-nummer i andet kvartal 2024. Det placerer Aarhus på en 19. plads.

Den fulde oversigt

Herunder kan du finde din egen kommune i oversigten med alle landets kommuner. Tallene angiver, hvor mange nyetableringer, kommunen har, samt hvor mange personer ud af 1.000 voksne indbyggere i kommunen, der har fået et CVR-nummer i andet kvartal af 2024.